Људска права



О правима људи


 Људска права су саставни део наших живота и нешто што треба бити доступно свима. Као неко ко похађа правнопословни смер у средњој школи, људска права су тема о којој често дискутујемо и износимо своја мишљења.

 Универзална декларација о људским правима усвојена је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 10. децембра 1948. године у Паризу. Има за циљ гарантовање људских права свим људима. Сваког 10. децембра прославља се Међународни дан људских права.

 У XXI веку сведоци смо да се често крше људска права и зарад тога нико не одговара пред законом. Кршење људских права учесталије је у сиромашнијим земљама и земљама у развоју. Важно је напоменути да самим рођењем стичемо људска права. Правно посматрано, права људи дефинисана су у унутрашњем и међународном праву већине држава. За циљ имају да појединци свих држава света имају једнака права. Заштита људских права обезбеђује се међународним документима и постојањем институција међународног и домаћег права.

 

"Сва људска бића рађају се слободна и једнака у достојанству и правима.(1)

 1(Извор цитата https://ljudskaprava.gov.rs/sites/default/files/fajlovi/univerzalna-deklaracija-o-ljudskim-pravima_1948.pdf), сајту приступљено 08.02.2021. године у 16:30 часова.


                                 (2)

2(Извор са интернета https://europeanwesternbalkans.rs/srbija-otvorila-poglavlje-4-u-pregovorima-sa-eu/), сајту приступљено 09.02.2021. године у 15:00 часова.

 

 Људска права у Републици Србији


 Људска права у Републици Србији су утврђена Уставом и законима и у случају кршења истих, може доћи до одређивања санкција. Људска и мањинска права темељна су вредност на којој се поред права и социјалне правде, начела грађанске демократије и припадности европским принципима, заснива Република Србија. То начелно опредељење устава потврђује се практичним и нормативним мерама које Република Србија предузима ради унапређења људских и мањинских права и слобода.

 Све више се сусрећемо са мобингом који се дешава на радном месту. Мислим да уколико дође до тога, треба одмах да се пријави надлежним органима.

 Понижавање, психичко малтретирање и уцењивање нешто је што се и даље практикује у Републици Србији према особама женског пола, наравно смањивање тога јесте приметно, али моје запажање указује да би додатно охрабривање и пружање бесплатне правне помоћи додатно помогло и смањило овакво поступање.

 Морам напоменути да поред Срба, у Републици Србији живе и Мађари, Словаци, Румуни, Русини, Бугари, Северномакедонци, Роми, Бошњаци, Хрвати, Албанци, Црногорци, Чеси и др. Укупно, Република Србија има 21 националну мањину.

 Језик ових набројаних народа се користи у службеној комуникацији, док језик осталих 10 националних мањина није у функцији.

 Најчешћу дискриминацију у друштву имају Роми. То уме да буде велики проблем јер се Роми свакодневно сусрећу са тим и подносе разноразна понижења. Лоши, нехумани услови у којима живе и незапосленост су честа појава у ромским породицама. Република Србија настоји и ради на томе да се такав вид (расне) дискриминације смањи и искорени.

                              Flag of the Romani people.svg (3)

3https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%B8#/media/%D0%94%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Flag_of_the_Romani_people.svg, сајту приступљено 09.02.2021. године у 17:00 часова.

 Право на бесплатно основно и средње образовање, право на бесплатно здравство и право на социјалну помоћ су само нека од права на која има сваки грађанин Републике Србије.

 

 

                              (4)

4https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B5_%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B5#/media/%D0%94%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Flag_of_Europe.svg, сајту приступљено 09.02.2021. године у 20:00 часова.

 

 Људска права у Европској унији


 Европска унија ради на допуњавању и усавршавању права. Европска унија такође има своју повељу Повељу о основним правима ЕУ, на чије су поштовање (и примену) обавезне све државе чланице.  

Сматрам да су права ЕУ једна од најсавременијих и најидеалнијих. Садрже и права која олакшавају запошљавање, студирање и повезивање факултета на тлу ЕУ. Такође, сматрам да је то корисно за нас ученике јер волим путовања и тако упознајем нове културе, посебно европску културну баштину. Висок ниво поштовања демократије не заостаје, разуме се и поштовања слободе и основних људских права.

 Борба против дискриминације укључује забрану дискриминације у сваком смислу и оштро кажњавање исте. У исте убрајамо: Дискриминацију на основу верске припадности, на основу етничког порекла, пола, вероисповести, инвалидитета и сексуалне оријентације. 

Донације ЕУ према Републици Србији не мањкају и веома су честе, заправо ЕУ је далеко највећи донатор Србији. Донације обухватају широко поље друштвених области. Од заштите животне средине па до стипендирања студената и ученика средњих школа. То су обично неповратне донације које много значе поменутим категоријама у Републици Србији.

 Родна равноправност је нешто што је од оснивања ЕУ битна ставка. Иако је глобални лидер, проценти указују на другачије резултате. Проценти указују да је чак једна од три жене у ЕУ била изложена физичком или сексуалном злостављању. ЕУ ради на томе да до 2025. године достигне пуни потенцијал у свим гранама пословања по питању равноправности. ЕУ ради на томе да своју унију побољша и по социјалном питању. Повећање плата и унапређивање животног стандарда су само неке од поменутих одредби.

 

 

                         Study-in-Europe.png (5)

5https://www.worldwidecollege.in/blog/post/step-by-step-process-to-study-in-europe.html, сајту приступљено 10.02.2021. године у 14:30 часова.

 

 Омбудсман има улога заштитара и он се бави притужбама грађана у ЕУ. Обично реагује уколико је неко од људских права повређено или нека правна норма није испоштована. Знајући да правне норме дефинишу правила понашања људи у друштву једне државе, исте се крше у највећој мери када је реч о дискриминацији, раду администрације и код злоупотребе власти.  

Европска унија има и своју Агенцију за заштиту основних права, која се налази у Бечу. Има за циљ промовисање основних људcких права у оквиру ЕУ.

 

 „Слобода је могућност живљења како желиш.“(6)

6https://edukacija.rs/izreke-i-citati/o-slobodi, сајту приступљено 10.02.2021. године у 16:00 часова

 

 

Мислим да би приступање Републике Србије у ЕУ донело пуно тога. Првенствено би највећу корист донело за држављане Републике Србије бољи правни и животни стандард.

 Затим, посебно би било побољшано поље заштите животне средине јер се Република Србија, нажалост, неможе похвалити заштитом животне средине и оним стандардима који важе у ЕУ, а тичу се заштите животне средине. 

 Размене ученика и студената би биле ефикасније јер би се администрација и уопште пут одласка и боравка у државама ЕУ брже одвијао. Гранични прелази би били другачији (не би постојали), што доноси још један бенефит који уживају државе чланице.

 Република Србија је на путу у ЕУ и верујем да ће се тај пут завршити и коначним чланством у Европску унију!

 

Ментор:                                                           Ученик:                

     Проф. Лука Јаковљевић                            Војислав Тасковић

 

Коментари